Przygotowania do Świąt 2017 – VI – Sprzątanie kuchni

Niezależnie od tego czy planujesz zapraszać gości na Święta, czy trzy dni spędzisz „u ludzi” na wizytach – kuchnię warto ogarnąć. Nie mówię oczywiście o generalnych porządkach, odklamocaniu i jakiejś wielkiej rewolucji. Trzeba ogarnąć tak zwyczajnie żeby można się było swobodnie po niej poruszać.

Po kolei w skali ważności polecam:

  1. Wynieść wszystko, co nie ma miejsca w kuchni. Wszystkie papiery, gazety i co tam Ci się jeszcze nazbierało – poroznoś po właściwych pomieszczeniach.
  2. Wszystko co ma swoje miejsce odłożyć na miejsce.
  3. Rzeczy, które powinny być w kuchni ale nie mają swojego miejsca – włożyć do jakiegoś pudełka i postawić w kącie lub na górze szafki.
  4. Dokładnie przejrzeć zawartość lodówki, wywalić wszystkie starocie i poukładać z sensem to co zostało (będzie potrzebne miejsce na barszczyk od babci i pierogi od cioci 😉 ).
  5. Dokładnie przejrzeć zawartość „spiżarni” – wywal wszystko, co może być przeterminowane lub popsute i upewnij się, że Ci się żadne robaczki (mole spożywcze) nie rozpanoszyły, bo mogą Ci wszystkie zapasy świąteczne zepsuć.
  6. Zmyć wszystkie zaschnięte plamy z blatów, szafek, podłogi.
  7. Umyć kuchenkę. – Jak będziesz gotować na Święta, to ten cały brud będzie Ci się przypalał i śmierdział.
  8. Umyć wszystkie sprzęty, których planujesz używać do przygotowywania Świąt (mikser, piekarnik, opiekacz, ekspres do kawy itp.) – jeżeli zostało Ci coś, czego nie zdążyłaś umyć wczoraj.
  9. Umyć zlew.
  10. Przetrzeć blaty.
  11. Zamieść podłogę.
  12. Jak wystarczy Ci czasu i chęci to umyć fronty szafek.
  13. Jak masz gotowe wszystko powyższe to możesz zająć się wymyślaniem miejsc dla rzeczy w pudle (z pkt. 3.)
  14. Jeżeli nadal masz siłę i energię to możesz umyć okno, kratkę wentylacyjną i okap. – Okno szczególnie jeżeli planujesz w nim jakieś ozdoby wieszać (i przy okazji możesz firanki przeprać).
  15. Nie każę Ci myć drzwi, grzejników i lampy bo to byłoby znęcanie się. Za to możesz wyczyścić sprzęty, których nie planujesz używać przy okazji Świąt – np. toster, frytkownice, czy co tam jeszcze masz takiego. Chociaż jak się nad tym zastanowić, to umycie lampy mogłoby Ci nieco widok rozjaśnić 😉

Ja oczywiście nie jestem tak ambitna i najprawdopodobniej zakończę na punkcie 11 😉

Jeżeli potrzebujesz nieco bardziej szczegółowych instrukcji w zakresie szybkiego, powierzchownego ogarnięcia kuchni, to serdecznie zapraszam Cię do TEGO wpisu.

Na co zwrócić szczególną uwagę ogarniając kuchnię?

  • Przygotuj miejsce w lodówce i zamrażarce na maaasę Świątecznego jedzenia. Warto przez najbliższe dni ograniczyć się z zakupami i wyjadać zapasy bo po Świętach zawsze sporo zostaje.
  • Przygotuj „pod ręką” pojemniki spożywcze (które wczoraj proponowałam Ci umyć). Albo będziesz dawać albo dostawać. Święta bez wędrówek z jedzeniem się nie zdarzają.
  • Skup się na przestrzeni i swobodzie poruszania. Nie musi być sterylnie i perfekcyjnie. Musi być na tyle wygodnie, żebyś mogła bez paniki i potykania się podać niezapowiedzianym gościom herbatę w czystym kubku.

P.S. Pamiętałaś o prezentach mikołajowych? Jeżeli w ferworze sprzątania wypadły Ci z głowy, to jak się pospieszysz – jeszcze masz szanse zdążyć je jakoś dyskretnie podłożyć domownikom 🙂

Nie chcesz przegapić nowych wpisów? Zapisz się na mój newsletter:

Podziel się: