Sprzątanie krok po kroku – Jak przygotować kuchnię do generalnych porządków.

Kuchnia

Pomyślałam, że po tych przeróżnych wpisach filozoficzno – motywacyjnych, przydałoby Ci się trochę konkretów odnośnie sprzątania poszczególnych pomieszczeń. Dlatego postaram Ci się opisać, moim zdaniem najważniejsze instrukcje – jak uporządkować konkretne przestrzenie. Jak już kiedyś wspominałam – najlepiej mi się sprząta zaczynając od kuchni, bo tam się w zasadzie nie ma co zabałaganić 😉 Dlatego na pierwszy ogień:

Sprzątanie kuchni!

Co Ci będzie potrzebne:

  1. Worki na śmieci.
  2. Duży karton (może być np. kartonowa skrzynka na owoce z jakiegoś dyskontu).
  3. Duża miska.
  4. Płyn do naczyń.
  5. Pudełko, koszyk lub reklamówka.
  6. Szufelka.
  7. Ręcznik papierowy.
  8. Miotła.
  9. Ścierka.

Jak posprzątać – krok po kroku:

  1. Pozbieraj i wyrzuć do odpowiednich worków wszystkie śmieci. Mogą to być:
    • puste opakowania po jedzeniu,
    • nadpsute owoce/warzywa,
    • puste butelki,
    • torebki/fusy po herbacie czy kawie,
    • kapsle, nakrętki, metalowe blaszki od paczkowanego chleba,
    • resztki niedojedzonego jedzenia,
    • zeschnięte/spleśniałe pieczywo.
  2. Pochowaj czyste naczynia do szafek (ze zmywarki, z suszarki, z blatów, z kuchenki). Jeżeli coś Ci się nie mieści – włóż do przygotowanego kartonu.
  3. Umyj pierwszą turę naczyń. Jeżeli masz zmywarkę – zapakuj i puść mycie. Jeżeli nie masz – umyj ręcznie to, co dla się szybko umyć – bez szorowania i odmakania. Wytrzyj i powtórz punkt 2.
  4. Pozostałe naczynia włóż do dużej miski, wlej trochę płynu do naczyń, zalej gorącą wodą (z kranu) i wystaw z kuchni. Dopilnuj, żeby wszystkie najintensywniej zabrudzone naczynia były w wodzie – żeby woda z płynem wlała się do środka misek, garnków i talerzy.
  5. Pozbieraj rzeczy z blatów:
    • Wszystkie, których nie powinno być w kuchni poodnoś na swoje miejsca w innych pomieszczeniach.
    • Te, które nie mają swoich miejsc – włóż razem do jednego pudełka i wystaw z kuchni.
    • Wszystkie, które mają swoje miejsca w kuchni – poodkładaj na miejsca.
    • Te, które swoich miejsc nie mają, ale przynależą do kuchni – włóż do kartonu (do tego samego, gdzie wcześniej włożyłaś czyste naczynia).
  6. Weź kilka listków ręcznika papierowego i zetrzyj na sucho blaty – od najczystszego do najbrudniejszego – zgarniając drobinki, okruszki i paprochy na szufelkę. Chodzi o to, żeby zmieść wszystkie drobne śmieci.
  7. Namocz ścierkę, dodaj kropelkę płynu do naczyń i zetrzyj blaty na mokro.
  8. Jeżeli zostały jakieś zaschnięte plamy, których nie możesz zetrzeć, to weź kawałek ręcznika papierowego, zamocz (bez wyciskania), połóż na plamie i zostaw.
  9. Zamieć podłogę.
  10. Wyrzuć wszystkie “farfocle” ze zlewu i przetrzyj go od wewnątrz. Jeżeli nie masz osobnej ścierki lub gąbki do zlewu, to możesz użyć ścierki do blatów lub gąbki do naczyń.
  11. Umyj, wytrzyj i pochowaj resztę naczyń, które odmakały się w misce. Jak masz zmywarkę, to po skończeniu cyklu załaduj ponownie.
  12. Zetrzyj z blatów plamy, które zostawiłaś do odmakania i jeszcze raz porządnie przetrzyj cały blat.

W tak przygotowanej kuchni możesz rozpocząć odgracanie i generalne porządki.

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami? Polub mój profil na facebooku 🙂
Podobał Ci się ten wpis? Podziel się nim: