Pomyślałam, że po tych przeróżnych wpisach filozoficzno – motywacyjnych, przydałoby Ci się trochę konkretów odnośnie sprzątania poszczególnych pomieszczeń. Dlatego postaram Ci się opisać, moim zdaniem najważniejsze instrukcje – jak uporządkować konkretne przestrzenie. Jak już kiedyś wspominałam – najlepiej mi się sprząta zaczynając od kuchni, bo tam się w zasadzie nie ma co zabałaganić 😉 Dlatego na pierwszy ogień:
Sprzątanie kuchni!
Co Ci będzie potrzebne:
- Worki na śmieci.
- Duży karton (może być np. kartonowa skrzynka na owoce z jakiegoś dyskontu).
- Duża miska.
- Płyn do naczyń.
- Pudełko, koszyk lub reklamówka.
- Szufelka.
- Ręcznik papierowy.
- Miotła.
- Ścierka.
Jak posprzątać – krok po kroku:
- Pozbieraj i wyrzuć do odpowiednich worków wszystkie śmieci. Mogą to być:
- puste opakowania po jedzeniu,
- nadpsute owoce/warzywa,
- puste butelki,
- torebki/fusy po herbacie czy kawie,
- kapsle, nakrętki, metalowe blaszki od paczkowanego chleba,
- resztki niedojedzonego jedzenia,
- zeschnięte/spleśniałe pieczywo.
- Pochowaj czyste naczynia do szafek (ze zmywarki, z suszarki, z blatów, z kuchenki). Jeżeli coś Ci się nie mieści – włóż do przygotowanego kartonu.
- Umyj pierwszą turę naczyń. Jeżeli masz zmywarkę – zapakuj i puść mycie. Jeżeli nie masz – umyj ręcznie to, co dla się szybko umyć – bez szorowania i odmakania. Wytrzyj i powtórz punkt 2.
- Pozostałe naczynia włóż do dużej miski, wlej trochę płynu do naczyń, zalej gorącą wodą (z kranu) i wystaw z kuchni. Dopilnuj, żeby wszystkie najintensywniej zabrudzone naczynia były w wodzie – żeby woda z płynem wlała się do środka misek, garnków i talerzy.
- Pozbieraj rzeczy z blatów:
- Wszystkie, których nie powinno być w kuchni poodnoś na swoje miejsca w innych pomieszczeniach.
- Te, które nie mają swoich miejsc – włóż razem do jednego pudełka i wystaw z kuchni.
- Wszystkie, które mają swoje miejsca w kuchni – poodkładaj na miejsca.
- Te, które swoich miejsc nie mają, ale przynależą do kuchni – włóż do kartonu (do tego samego, gdzie wcześniej włożyłaś czyste naczynia).
- Weź kilka listków ręcznika papierowego i zetrzyj na sucho blaty – od najczystszego do najbrudniejszego – zgarniając drobinki, okruszki i paprochy na szufelkę. Chodzi o to, żeby zmieść wszystkie drobne śmieci.
- Namocz ścierkę, dodaj kropelkę płynu do naczyń i zetrzyj blaty na mokro.
- Jeżeli zostały jakieś zaschnięte plamy, których nie możesz zetrzeć, to weź kawałek ręcznika papierowego, zamocz (bez wyciskania), połóż na plamie i zostaw.
- Zamieć podłogę.
- Wyrzuć wszystkie “farfocle” ze zlewu i przetrzyj go od wewnątrz. Jeżeli nie masz osobnej ścierki lub gąbki do zlewu, to możesz użyć ścierki do blatów lub gąbki do naczyń.
- Umyj, wytrzyj i pochowaj resztę naczyń, które odmakały się w misce. Jak masz zmywarkę, to po skończeniu cyklu załaduj ponownie.
- Zetrzyj z blatów plamy, które zostawiłaś do odmakania i jeszcze raz porządnie przetrzyj cały blat.
W tak przygotowanej kuchni możesz rozpocząć odgracanie i generalne porządki.